Pitaj i biće ti (po)kazano

Pitaj i biće ti (po)kazano

’Pitaj i biće ti (po)kazano!’’

Njutnovo klatno je dobar primer demonstracije uzroka i posledice; akcije i reakcije.
Dok su sve kuglice pasivne – vidimo samo kuglice koje vise na postolju. I to je to.
Pomerimo li jednu, dve ili više kuglica, uviđamo da se nešto dešava; dešava se reakcija; savršeno srazmerna početnoj akciji.
Dakle, samo je akcija ta koja će podstaknuti reakciju druge strane i Vama, svaku nepoznatu pretočiti u poznatu I na razumljiv način iskazanu vrednost.

U ovom postu govorimo o akciji zvanoj ‘’postavljanje pitanja’’.

Tako ako pitate samo ‘’Koliko košta kompresor od 45 kW’’, velika je verovatnoća da ćete dobiti poprilično štur odgovor: ‘’Cena kompresora od 45 kW iznosi XY novčanih jedinica.’’

Pretpostavljamo da pod pitanjem ‘’Koliko košta kompresor od 45 kW?’’ Vi zapravo mislite: ‘’koliko će mene koštati kompresor od 45 kW ako ga kupim od firme X?’’
Ali, ljudi – pa nećete valjda donositi svoje odluke na osnovu nečijih pretpostavki???

Dakle ako je Vaša stvarna misao iza onog, prvog pitanja zapravo misao ‘’koliko će mene koštati taj kompresor?’’, da bi zaista stekli uvid u to, pored cene samog kompresora, ono što će Vas zaista doticati, pa samim tim i koštati kroz vreme jesu:
– Električna energija koju taj kompresor utroši dok radi, ali I dok je u tzv. stand by modu (utrošena struja se plaća; zar ne?)
– Troškovi redovnog održavanja kompresora (redovno održavanje kompresora se takođe plaća!)
– Brzina i kvalitet postprodajne podrške koju dobijate od Vašeg potencijalnog dobavljača kompresora (ovo bi bila dodatna vrednost samog ponuđača koja, ukoliko izostane kao kvalitetna podrška, može indirektno da Vas košta; zastoja u proizvodnji, penala po Ugovorima o isporuci, izgubljenog profita…)

Primećujete li razliku između ‘’Koliko košta?’’ I ‘’Koliko MENE košta?’’?

Vaše je pravo, ali i obaveza prema samima sebi da pitate; što više pitanja postavite, više odgovora i dobijate.

Što više odgovora dobijete, Vaša ‘’slagalica’’ zvana ‘’KOLIKO ĆE ME KOMPRESOR KOŠTATI’’ postaće smislenija, a Vama će pružiti jasnoću.

Dakle, šta je sve korisno uzeti u obzir prilikom nabavke opreme čiju eksploataciju planirate kroz duži niz godina?

1- Nabavnu vrednost uređaja
2- Specifičnost uređaja (specifičnost je vrednost koja pokazuje koliko se kWh utroši za proizvodnju 1 m3 vazduha na sat)
3- Trošak el.energije potrebne za rad uređaja kroz period (2, 3, 5.. godina)
4- Troškove održavanja uređaja kroz period (2, 3, 5.. godina)

Na ovaj način dobijate jasan uvid za npr. period od 5 godina o koštanju Vašeg vlasništva nad opremom, tzv. TOTAL COST OF OWNERSHIP (TCO).

Verujemo da niko; bar ne svesno ne bi nabavio kompresor koji košta 10% manje novca u nabavi, ali zato daje 10% manje vazduha, troši 15% više struje i održavanje mu je skupo, preskupo u odnosu na onaj kompresor koji je bio 10% skuplji od tog?

Pitajte!

 

Pitajte koliko god da Vam je volja; koliko god Vam napamet različitih pitanja padne, jer to je jedini način da dođete do odgovora kojima ćete stvoriti sebi jasniju sliku o celokupnoj priči koju Vam, nabavka opreme za rad, ulaskom u Vaš pogon, kreira.

 

Zato:

‘’Pitaj i biće ti (po)kazano!’’

Podeli ovaj članak