Aktivnosti oko kompresora koje vrši korisnik

Aktivnosti oko kompresora koje vrši korisnik

Ako primate ili čitate ovaj post, sasvim je izvesno da ste vlasnik ili korisnik kompresora i da ste, posredno ili neposredno upoznati sa postojanjem Uputstva za njegovu upotrebu i održavanje.

Ovaj post ćemo posvetiti samo onom delu koji se odnosi na aktivnosti koje bi svaki korisnik kompresora trebao da sprovodi, a između dve posete ovlašćenog servisa odnosno, između dva ‘’redovna servisa’’, odn. dva ‘’redovna preventivna održavanja’’ kompresora.

 

U nastavku slede provere koje bi vlasnici/korisnici vijčanih kompresora trebali sprovoditi sa idejom obezbeđivanja dugog i pouzdanog radnog veka kompresora.

 

TEMPERATURA U KOMPRESORSKOJ STANICI

Jednostavnim postavljanjem termometra u samoj prostoriji omogućićete svakodnevni i jednostavan uvid u temperaturu unutar kompresorske stanice. Očitane vrednosti uporedite sa referentnim vrednostima navedenim u uputstvu za upotrebu I ukoliko je temperatura visa od referentnih vrednosti – poboljšajte ventilaciju kompresorske stanice. Zabeležite vrednost ambijentalne temperature.

 

NIVO ULJA U KOMPRESORU

Na nivokaznom staklu nalazi se linija koja ukazuje na normalan nivo ulja u kompresoru.  Ukoliko je nivo ulja smanjen- dolijte ulje i zabeležite pojavu. (Napomena: uvek dolivati istu vrstu ulja kao što je ona koja se već nalazi u kompresoru!)

 

PROVERITE STANJE ZAPRLJANOSTI PANELNIH (MAT) FILTERA.

Ukoliko primetite zaprljanost, izduvajte ih ili usisajte.

 

HLADNJACI

Proverite stanje zaprljanosti hladnjaka i po potrebi ih izduvajte/očistite/usisajte.

 

PREDFILTERI NA HLADNJACIMA (ukoliko ih ima)

Ukoliko hladnjaci kompresora imaju predfiltere, proverite stanje njihove zaprljanosti i po potrebi ih izduvajte i/ili usisajte.

 

STANJE POGONSKIH KAIŠEVA/SPOJNICA

U zavisnosti od verzija prenosa snage, proverite stanje kaiševa (za modele sa tzv. remenim prenosom) odn. Spojnica (za modele sa direktnim ili ‘’gear’’ prenosom- ukoliko primetite pukotine ili zareze na njima, kontaktirajte servisnu službu. Mesečno proveravajte stanje zategnutosti kaiševa i po potrebi ih dotegnite u skladu sa Uputstvom za upotrebu.

 

ELEKTRO KABINET (ELEKTRO ORMAN) kompresora

Uverite se da je elektro kabinet čist, odnosno da ne sadrži prašinu, vlagu ili druge oblike zaprljanosti koji potencijalno mogu izazvati kratke spojeve ili izolovanost od potrebnog kontakta.

(VAŽNO!!! Pre pregleda elektro kabineta, obavezno prvo isključiti uređaj sa el. mreže!)

  

ODVAJAČI KONDENZATA

Usled rada koji podrazumeva sakupljanje prljavog kondenzata iz mreže, u odvajačima kondenzata se mogu javiti tzv. vazdušni ‘’džepovi’’, ali mogu se i blokirati zadržavanjem čvrstih čestica nečistoća iz sistema. Pritisnite ‘’Test’’ dugme za izbacivanje vazdušnih džepova i proveru ispravnosti rada odvajača kondenzata. Ukoliko odvajač I posle testiranja ne radi- kontaktirajte svog prodavca ili ovlašćeni servis.

CIKLUSI RADA

Obratite pažnju i na cikluse rada kompresora.

Nizak procenat ‘’LOAD’’ ciklusa može dovesti do sakupljanja povećane količine vode u kompresorskom ulju, što potencijalno vodi u kvar. Za dalje savete, oko optimalnog odnosa radnih ciklusa, kontaktirajte svog prodavca.

 

Podeli ovaj članak