Upravljanje energijom – komprimovani vazduh

Upravljanje energijom – komprimovani vazduh

Komprimovani vazduh, kao i ostale vrste gasova koji se koriste u industriji – potrošan su i skup medijum. Komprimovani vazduh je najzastupljeniji gas u industriji, a drugi najskuplji industrijski energent (nakon električne energije).

Imajući u vidu činjenicu da je komprimovani vazduh nešto što se u industriji neizostavno i konstantno koristi, da cena utrošenog kWh (koji se koriste za pogon kompresora i sušača komprimovanog vazduha) ima tendenciju rasta i da su sva nastojanja usmerena ka smanjenju karbonskog otiska (u kom industrija, pa, posledično i kompresorski sistemi učestvuju kao sekundarni uzročnici), potreba za racionalnim korišćenjem energije postala je nužnost.

A kako racionalno upravljati energijom u svom kompresorskom sistemu?

 

Identifikacija prilike (sistem komprimovanog vazduha)

Testiranje i analiza upotrebe energije

Merenje

Izbor adekvatne metode i uređaja za merenje za prikupljanje ključnih podataka

 

Analiza podataka i predlog rešenja za poboljšanje            

Prikupljanje izmerenih podataka, analiza i predstavljanje rešenja za racionalniju upotrebu energije

 

 

Akcija i implementacija

Primenjivanje korektivnih mera na mreži komprimovanog vazduha

Razvoj i implementacija znanja

Konstantno praćenje tehničkih i tehnoloških dostignuća na polju kompresorske tehnike i energetske efikasnosti pružaju nam više opcija u pametnom korišćenju energenata

 

 

 

Nadzor ključnih parametara unutar sistema komprimovanog vazduha

Sa ciljem sakupljanja podataka o ključnim parametrima unutar kompresorskog sistema, Tehnogama je pripremila paket opreme za nadzor koji uključuje sledeće:

OS 331– uređaj za prikazivanje parametara I prikupljanje podataka

OS 110 – uređaj za merenje potrošnje el.energije

OS 401– senzor protoka I potrošnje komprimovanog vazduha

OS 16 – senzor pritiska u sistemu (mreži) komprimovanog vazduha

OS 215– senzor tačke rose (od -20C do +50C)

 

Svi podaci izmereni i prikupljeni perifernim, pojedinačnim meračima (potrošnje el.energije, protoka komprimovanog vazduha, tačke rose i dr.) se sakupljaju u data loggeru iz kog se mogu birati i izvoziti u excel tabele izveštaji na dnevnom, nedeljnom, mesečnom nivou. Izveštaji dalje čine osnov za analizu efikasnosti celokupnog kompresorkog sistema.

Pored svakodnevnih merenja, na samoj mreži komprimovanog vazduha, dodatno se može izvršiti i detekcija curenja komprimovanog vazduha na mreži.

Na osnovu izmerenih parametara i eventualno detektovanih curenja na mreži, naš tim inženjera će izvršiti analizu podataka i predložiti vam načine pomoću kojih vaš sistem za proizvodnju komprimovanog vazduha možete učiniti efikasnijim-  kako u smislu same proizvodnje, tako i u smislu energetske efikasnosti.

Podeli ovaj članak