Šta je Vaše ZAŠTO?

Šta je Vaše ZAŠTO?

Zašto ste jutros ustali iz kreveta; obukli to što ste obukli, jeli to što ste jeli? Zašto ste došli na posao? Zašto radite to što radite? Zbog čega radite sve što radite? Zbog čega se bavite time čime se bavite?…..

Šta je vaše ‘’ZAŠTO’’?

Zašto gradite odnose koje gradite i zašto ih negujete i održavate?…Šta je to što Vas inspiriše da napravite korak više, da uložite minut više svog vremena, da pokušate još jednom i još samo nešto da biste ostvarili ‘’TO’’; svoje ‘’ZAŠTO’’? Vaše ‘’zato što…’’ zapravo je vaša svrha i razlog zašto činite sve što činite.

Neki od vas su osnivači firmi, koji su svoju preduzetničku avanturu započeli iz ljubavi prema stvaranju; nameštaja, delova, sklopova, hrane, odeće…I drugih stvari I usluga korisnih za čovečanstvo. Neki od vas su se zaposlili u takvim firmama da bi svojim radom dali svoj doprinos u izgradnji i plasmanu ideja osnivača, međutim svi, bez izuzetaka u novi dan kreću sa idejom da ostave svoj trag u vremenu u polju delovanja u kome se osećaju zadovoljno i, ispunjeno urađenim, postignutim I dostignutim I da ispune svoju svrhu; bila ona hranilac porodice ili aeronautički inženjer!

Na početku svake priče u industriji stajala je ideja, koja je bila dovoljno goruća, pa je prešla u plan, planu je stavljen rok, te je plan prešao u akciju, dok je prvobitna, tek samo ideja, polako ali sigurno dobijala svoje prve obrise i svoju formu. Samim tim I svoju svrhu – da oplemeni čovečanstvo..
Entuzijazam je na visokom nivou, proizvode se prvi komadi nečega i nalaze put do svojih potrošača, koji njima zadovoljavaju neke svoje potrebe. Potrošači su zadovoljni vrednošću koju im je pružio kupljeni proizvod, pa pričaju o njemu; dele svoja iskustva sebi bliskim ljudima.. Dobar glas se daleko čuje, zahtevi potrošača se povećavaju, priča se zahuktava…

Nove mašine, novi ljudi, novi planovi; veći, obuhvatniji, kompleksniji… Sve više i više vremena se, umesto svojom prvobitnom idejom nastalom iz ljubavi prema nečemu, bavite sporednim poslovima, zadacima, usputnim problemima nastalim kroz svakodnevni rad..

Po prvi put se javljaju i pitanja: ‘’Šta je meni sve ovo trebalo?’’ ili ‘’Ali ja nisam ovo tražio’’

No… vratite se prvom pitanju:

‘’Zašto ste uopšte započeli posao koji ste započeli?’’

Vratite se tom pitanju I držite se čvrsto njega, postavljajte isto samima sebi..dok ona lepa, prvobitna ideja ne ispliva ponovo na površinu, dok ne postane ponovo toliko sjajna, da sve usputne prepreke postaju besmislene i beznačajne u odnosu na njenu lepotu, njenu veličinu i njenu korisnost za čovečanstvo…

Jer – rešenje postoji I zove se kratko I jasno: delegiranje!

Sve te druge poslove, nužne za realizaciju Vaše ideje: poslove koji Vas nerviraju, koji Vam oduzimaju dragoceno vreme I energiju, koji Vas frustriraju, jednostavno – prepustite ljudima čija su oni svrha!
Delegiranjem obaveza koje vas ometaju u vršenju posla u kom ste najproduktivniji, najispunjeniji i najsrećniji, zapravo sebi obezbeđujete dominaciju, jer ste uklonili sve one smetnje koje su Vam oduzimale dragoceno vreme i energiju, tako nužne za opstanak realizacije Vaše ideje.
Niti smo svi izumitelji, niti smo svi računovođe, a priznaćete – na svetu ima XYZ različitih zanimanja u kojima svako za sebe; baš za sebe, nađe pravu priču u kojoj radi i živi svoju svrhu.

Kako proizvodnja bilo čega u makar malom delu svog celokupnog procesa uključuje i komprimovani vazduh, odnosno upotrebu kompresorske tehnike, naša svrha je upravo ta – briga o Vašem sistemu za proizvodnju, tretman i distribuciju komprimovanog vazduha! Suština našeg postojanja jeste briga o vašim kompresorima; zbog toga postojimo, zbog toga se bavimo svojim poslom, zbog toga širimo, nadopunjujemo i oplemenjujemo svoje resurse i to je posao zbog kog ćemo preći i dodatnu milju i odvojiti dodatne sate i uložiti dodatni deo sebe.
Kada sebi ponovo vratite mogućnost fokusiranja na ono u čemu ste ‘’svoj na svome’’ i u čemu ste zapravo srećni, pa samim tim i najproduktivniji, obezbedili ste sebi dominaciju; i to ne ma kakvu, već onu najmoćniju koja se zove – raditi i živeti svoju svrhu.

Podeli ovaj članak