ZAŠTO SE MOJ KOMPRESOR PREGREVA?

ZAŠTO SE MOJ KOMPRESOR PREGREVA?

Kompresorska stanica je, sudeći po praksi, često   poslednji deo objekta o kom se razmišlja i kome se posvećuje neka posebna pažnja, bilo da se gradi novi objekat ili renovira postojeći.

Vazdušni kompresori moraju imati adekvatnu ventilaciju, jer tokom svog rada oni proizvode veliku količinu toplote. Prilikom odabira mesta za instalaciju kompresora, potrebno je obratiti posebnu pažnju na zahteve za ventilacijom prostora, ali i prostorom koji je potrebno ostaviti oko samog kompresora.

Kod uljno podmazivanih, vazdušno hlađenih, vijčanih kompresora,  95% ukupne absorbovane snage el.motora se emituje preko vazduha koji se nalazi u kompresorskoj stanici.

Ključni cilj je održavanje temperature unutar kompresorske stanice u okviru zahtevanih vrednosti navedenih u uputstvu za instalaciju i rukovanje kompresorom. Na taj način ćete obezbediti adekvatnu količinu prostora i ventilacije u kompresorskoj stanici, čime će Vaš kompresor imati najbolje performanse u radu..

VENTILACIJA

Za vreme rada vijčanog kompresora, temperatura prostora mora biti u okvirima temperaturnih limita navedenih u uputstvu za instalaciju i rukovanje kompresorom.

Zapremina prostora takođe treba biti adekvatna, kao i način izmene svežeg i toplog vazduha koja je neophodna da bi se kompresor propisno hladio.

U mnogim slučajevima često je neophodno dodati i tzv. forsiranu ventilaciju, odnosno, instalirati dodatne ventilatore prostorije.

Takođe je važno obratiti pažnju i na lokacije ulaza svežeg vazduha u kompresorsku stanicu i izlaza toplog vazduha iz kompresorske stanice, kako bi izbegli mogućnost da kompresor usisava topao vazduh koji je izašao iz kompresora tokom rada.

Ukoliko je okruženje prašnjavo, preporuka je da se na otvor koji služi usisavanju svežeg vazduha, postavi dodatni filterski panel, kako bi se smanjila količina čestica prašine.

Podeli ovaj članak