Pregled komprimovanog vazduha prema ISO 8573-1

Pregled komprimovanog vazduha prema ISO 8573-1

Komprimovani vazduh je jedan od najzastupljenijih energenata u industriji. Kvalitetni i energetski efikasni kompresori su svakako ključni elementi sistema za proizvodnju komprimovanog vazduha, međutim, bez kvalitetne pripreme vazduha i merne opreme nije moguće obezbediti kvalitetan i delotvoran komprimovani vazduh.

Održivi kvalitet proizvoda, optimizacija procesa i ušteda energije, samo su neki o razloga zbog kojih je potrebno izvoditi merenja u sistemima komprimovanog vazduha i tehničkih gasova.

Zahtevani kvalitet komprimovanog vazduha diktira sama aplikacija ili proizvodni proces. Ukoliko želimo kvalitetan i cenovno prihvatljiv energent, potrebno je investirati u kvalitetan i energetsko efikasan vijčani kompresor, ali i obezbediti adekvatnu pripremu komprimovanog vazduha uz pomoć sušača i adekvatne filtracije.

 

Izvođenje pregleda i kontrole kvaliteta komprimovanog vazduha, pre svega je nužno zbog kvaliteta samih proizvoda, bez obzira na vrstu/granu industrije.

Komprimovani vazduh koji se koristi u proizvodnim procesima u sebi sadrži nečistoće kao što su voda, ulje ili čvrste čestice nečistoće koje lako završe u finalnom proizvodu.

U zavisnosti od specifičnosti samog proizvodnog procesa sadržaj svih pomenutih nečistoća moguće je sniziti na koncentraciju prihvatljivu za tu vrstu delatnosti.

 

U samom postupku merenja, merimo količinu i vrtu svih kontaminata:

  1. Merenje sadržaja čvrstih čestica: 0,1 < d ≤ 0,5 µm; 0,5 < d ≤ 1,0 µm; 1,0 < d ≤ 5,0 µm
  2. Merenje tačke rosišta: -100/+20°C
  3. Merenje uljnih aerosola: 0,003-10.000 mg/m3

Klasa 4 za vodu, ako pogledamo tabelu nam govori da tačka rosišta treba biti ≤3 °C, što nam omogućuje instalacija kondenzacijskog (rashladnog) sušača.

Naposletku, klasa 1 za ulje nam govori da je u klasi 1 dozvoljeni sadržaj ulja ≤0,01 mg u 1m3 komprimovanog vazduha.

Obezbeđivanjem ove osnovne klase čistoće komprimovanog vazduha (1.4.1) izbeći ćemo štete na proizvodima, kao i kontaminaciju cevovoda.

Odstupanje od osnovne klase čistoće vodi kontaminaciji proizvoda (prehrambena, farmaceutska, hemijska industrija, itd), ali potencijalno može biti i uzročnik kvarova na pneumatskoj opremi i mašinama.

 

Metoda merenja za obezbeđivanje komprimovanog vazduha visokog kvaliteta

U merenju kvaliteta komprimovanog vazduha koristi se senzor uljnih aerosola OS 120, prenosni merač tačke rose OS 520 i laserski brojač čvrstih čestica OS 130. Ukoliko dođe do ostupanja u izmerenim vrednostima, osoblje koje je zaduženo za održavanje opreme će dobiti izveštaj o svim kritičnim tačkama unutar sistema kako bi se uzroci mogli izolovati i na brz i jednostavan način ukloniti, bilo da je reč o puštanju ulja iz vazdušnog kompresora, bilo da je sistem za filtraciju zasićen ili je reč o nečem drugom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli ovaj članak