Korak po korak do efikasnog kompresorskog sistema

Korak po korak do efikasnog kompresorskog sistema

Efikasno funkcionisanje sistema za komprimovani vazduh može se postići jednostavnim i opipljivim koracima. Da bismo započeli, potrebno je napraviti kalkulaciju troškova i benefita i to na sledeći način:

1. Analiza potražnje i merenje curenja

Gledanje samo na energetske zahteve vaših kompresora umesto na njihova curenja ima značajan negativan uticaj na potrošnju energije. Smanjenje ovih curenja pruža najveći potencijal za uštedu. Da biste postigli ove uštede, optimalan rad kompresora mora se odrediti na osnovu analize potražnje i redovnog merenja curenja. Kontaktirajte nas da biste obavili pouzdanu i efikasnu analizu.

2. Dizajn sistema

Efikasno funkcionisanje pojedinačnih komponenata je samo prvi korak ka uštedi energije. Optimalna interakcija ovih komponenata i prilagođavanje celokupnog sistema vašim specifičnim potrebama takođe mogu imati pozitivan efekat. Sa inteligentnim dizajnom procesnog lanca, možete optimizovati vašu energiju i resurse. Iskusni stručnjaci u Tehnogami, u ovoj oblasti, stoje Vam na raspolaganju za savete i preporuke.

3. Obnova sistema

Kod sistema za komprimovani vazduh koji počinje da oseća svoje godine, potpuna obnova može biti isplativa. To zavisi od tehničkog stanja vašeg sistema i koliko od energije koju koristi pretvara u krajnju željenu performansu. Moderni kompresori danas su opremljeni visokoefikasnim motorima i vazdušnim vretenima, sa modernim ventilatorima i sistemima za odvajanje toplote. Investicija u novu opremu brzo može isplatiti, a ovakve investicije postaju sve više podržane od strane vlade.

 

4. Inteligentni kontrolni sistemi

Optimalan odnos između vremena opterećenja i mirovanja može se postići upotrebom inteligentnih kontrolnih sistema. Ovi kontrolni sistemi biraju najefikasniju kombinaciju kompresora prema potražnji. To vam omogućava da održavate optimalno vreme mirovanja i pritisak u svakom trenutku. Osim toga, parametri vašeg sistema postaju jasniji.

      

5. Odvajanje toplote

Tokom procesa kompresije vazduha, visok procenat energije pretvara se u toplotu. Moderni i efikasni sistemi kompresora obezbeđuju da se ova energija ne rasipa. Do 94% toplote generisane u kompresoru može se povratiti. Zatim se može usmeriti ka odgovarajućem delu prostorija vaše kompanije ili koristiti u obliku tople vode.

Za više detalja o unapređenju efikasnosti Vašeg kompresorskog sistema i konkretnim koracima koje možete sprovesti u svom proizvodnom pogonu, budite slobodni da kontaktirate naš stručni tim na: div.ind.teh@tehnogama.com ili na tel: 022/215-23-01. Više o proizvodima i uslugama naše kompanije na www.tehnogama.com

Podeli ovaj članak