Cena ili vrednost?

Cena ili vrednost?

Kupujemo li na osnovu cene ili vrednosti?

Trgovina je sve i svi trgujemo.

Od svakodnevne prodaje samih sebe užem ili širem auditorijumu (porodici, prijateljima, saradnicima itd) da bi zauzvrat dobili pažnju, pripadnost, ljubav, platu do ‘’klasičnih’’ oblika trgovine tipa- treba mi to I to da bi sa tim uradio/la to i to…

Šta je to čime se vodite prilikom donošenja odluke o kupovini?
Šta je to za šta dajete novac?
Da li je to niska cena proizvoda ili usluge, da li je to ime (brend), da li je to širi benefit kupljenog proizvoda (njegova korisnost šira vrednost)?

Svi smo različiti I svi se vodimo različitim životnim stavovima, proisteklim iz naših najdubljih uverenja. Uverenja su nam, u većoj ili manjoj meri uglavnom preneta od autoriteta koji su nas pratili kroz život, (roditelji, učitelji, starije kolege), a koji su, zapravo samo sopstena iskustva definisali kao ‘’pravila’’ I kao takva nam ista nametnuli za normu. Naravno, svako od nasi ma I sopstvena uverenja, stečena sopstvenim iskustvima.

Primer:
Vlasnik ste fabrike za proizvodnju nameštaja… Ono što vas ‘’vodi’’ u ovom poslovnom projektu, mogu biti: izazov da budete prepoznatljivi u svojoj branši ili da sklopite Ugovor sa nekim renomiranim velikim klijentom ili da imate lanac salona nameštaja sa prepoznatljivim brendom ili prosto ljubav ka stvaranju; ljubav ka obradi drveta.
Kako smo već na izdisaju industrijske ere i laganim, ali sigurnim korakom koračamo kroz eru informacija, prateći taj tok, Vi ste, hteli-ne hteli, primorani da se, kao proizvođač, menjate; od svojih navika, preko opreme koja sada treba da prati neke nove trendove I novonastale zahteve korisnika.., pa menjate mašine za kompleksnije, brže, preciznije radnje; a uz mašine i izvor napajanja energijom, odnosno kompresor koji je kupljen na početku Vaše priče (a ‘’onaj stari nam je baš bio dobar I nikada nije zakazao’’)..

Konsultujete se sa prijateljima, kolegama iz branše, razmenjujete mišljenja i iskustva, skupljate informacije iz dostupnih izvora.. sprovodite standardnu proceduru pre donošenja odluke.
I skupili ste komentare ljudi od poverenja, skupili ste informacije o dostupnim ponudama kompresora… imate materijal za obradu…

Šta je to što će biti presudno u donošenju Vaše odluke o nabavci? Da li samo cena ili ono što možete dobiti za vrednost uloženog novca?

Šta je cena, a šta je vrednost?

Cena je ono što plaćate, a vrednost je ono što dobijate ulaganjem izvesne količine novca u nešto; u ovom slučaju u opremu.

Ako pričamo samo o ceni i ako se vodimo samo cenom, takmičenje u cenama je igra bez prestanka I na kraju se svodi na – besmisao.
Dakle – Vaša potraga nije potraga za cenom, već potraga za nečim što će zadovoljiti Vaše potrebe; pružiti Vam neku vrednost. Što je veći broj zadovoljenih potreba pokriven, to je investicija bolja.
Pa se zapitajte još jednom:
Kupujete li na osnovu cene ili vrednosti koju zaista dobijate?

Vrednosti koje Vam TEHNOGAMA nudi su:
– Izbor kompresorske tehnike po Vašoj meri
– Kvalitetnu opremu renomiranih proizvođača
– Pouzdanu, brzu i kvalitetnu tehničku i servisnu podršku
– Rešenja za poboljšanja i uštede u proizvodnji komprimovanog vazduha
– Slobodno vreme da se ZAISTA BAVITE SVOJIM POSLOM!

Podeli ovaj članak