Kako pripremiti kompresor za zimu?

Kako pripremiti kompresor za zimu?

Fokusiranje na redovno održavanje i obezbeđivanje adekvatnog rada, standardna je praksa  koju većina proizvodnih pogona sprovodi, posebno kada se radi o pripremama za predstojeće zimske mesece. Svako ko u svom pogonu ima opremu za proizvodnju i tretman komprimovanog vazduha, kada temperatura padne blizu ili ispod tačke zamrzavanja, treba biti svestan potrebe za sprovođenjem nekolicine jednostavnih provera, kako bi se uverio da je njegov proizvodni proces adekvatno zaštićen i ujedno izbegao skupe i bespotrebne popravke.

 

Šta treba imati na umu kada temperatura padne?

 

 

Hladna voda ili kondenzat iz komprimovanog vazduha mogu postati potencijalno problematično područje. Bez obzira na vrstu sistema koji vodite, najvažnije je uveriti se da je Vaš sistem hlađenja u optimalnom stanju i da je adekvatno održavan. Proverite i uverite se da su svi odvajači kondenzata, cevovodi i dr. elementi koji su izloženi hladnoći (nalaze se van objekta) dobro izolovani. Osim što će izolacija sprečiti pucanje cevi, sprečiće i prodor kondenzata u instalacije.

U ekstremnim slučajevima, korisno je dodati i neke izvore grejanja (grejače oko cevi ili odvajača kondenzata). Ovo je posebno korisno kod instalacija koje koriste rashladni sušač iz kog cevovod izlazi na otvoreno, van objekta, odnosno na nižu temperaturu od tačke rose koju obezbeđuje sušač, jer u ovom slučaju I pored I posle sušača, može doći do pojave kondenzata. Za vreme izuzetno vlažnog (kišnog ili snegovitog) perioda, pobrinite se da sve otvore kroz koje ulazi vazduh zaštitite od mogućen napadavanja kiše ili snega.

Koristan savet:

Ukoliko kompresor, sušač ili separator ulja iz vode stoje i ne koriste se, korisno je ispustiti sve ostatke preostale vode (kondenzata) iz njih, kako bi se sprečilo zamrzavanje istog i potencijalno pucanje elemenata pomenutih uređaja!

 

Da li ste razmišljali o sistemu za rekuperaciju toplote?

Za vreme procesa komprimovanja vazduha, vazdušni kompresor generiše i značajnu količinu toplotne energije, koja se može ponovo koristiti u različitim procesima unutar postrojenja ili pogona. U optimalnim uslovima, čak oko 80% toplotne energije generisane komprimovanjem vazduha može biti ponovo iskorišćeno. Ugradnjom sistema za rekuperaciju toplote možete smanjiti troškove proizvodnje tople vode koju koristite npr. u perionicama ili za čišćenje, ali i za grejanje.

 

Proverite ispravnost odvajača kondenzata

Odvajači kondenzata su deo instalacije na koji se najčešće zaboravlja. Greška u radu odvajača kondenzata može voditi ka potencijalnim problemima. Zašto? Zato što je osnovni ‘’posao’’ odvajača kondenzata (bio on manuelni ili automatski) unutar kompresorskog sistema- hvatanje i izbacivanje vode iz sistema (kompresora, rezervoara za komprimovani vazduh, sušača, filtera). Automatski odvajači kondenzata igraju veoma važnu ulogu i često ugradnjom automatskih odvajača, eliminišemo potrebu za ručnim ispuštanjem kondenzata iz sistema. Upravo zbog te automatike, nužno je i neophodno redovno proveravati i servisirati odvajače kondenzata, kako bi pouzdano i dugotrajno bili efektivni.

 

 

Redovno održavajte linijsku filtraciju

Kao i odvajači kondenzata i linijski filteri često bivaju zanemareni unutar sistema komprimovanog vazduha. Njihova glavna uloga je obezbeđivanje zahtevane čistoće komprimovanog vazduha i u tom smislu je potrebno redovno menjati njihove uloške (kertridže). Zaprljanost filterskog uloška vodi do nemogućnosti filtera da vazduh očisti od vode, čestica čvrste nečistoće i ulja, ali i do pada pritiska u mreži.

 

Locirajte i uklonite curenja vazduha na mreži

Često je jako teško uočiti ili čuti curenje vazduha na cevima i priključnim mestima mreže za komprimovani vazduh. Curenja vode ka bespotrebnom i posledično skupljem radu kompresora. Češći i bespotrebni rad kompresora izazvan curenjima na mreži vodi povećanom habanju kompresora i povećanoj generaciji kondenzata. Sve skupa može dovesti do velikih padova pritiska i prekida u radu kompresora. Audit efikasnosti kompresorskog sistema će uspešno otkriti i locirati sve eventualne tačke curenja, nakon čega možete svoju mrežu komprimovanog vazduha vratiti u optimalno stanje.

Važnost lubrikanata

Kada je ambijentalna temperatura niska, viskozitet ulja raste. Iz ovog razloga je jako važno koristiti najadekvatnije originalno ulje. Originalna ulja garantuju indekse viskoziteta optimizovane za obezbeđivanje dovoljne fluidnosti ulja pri niskim temperaturama izbegavajući potencijalne probleme koji mogu nastati prilikom startovanja kompresora tokom hladnih dana.

Podeli ovaj članak