Komprimovani vazduh u vašem omiljenom napitku

Komprimovani vazduh u vašem omiljenom napitku

1899. godine izumljena je mašina za duvanje stakla, koja je povećala proizvodnju boca koje su, pre toga, bile duvane ručno. Kartoni su izumljeni 20-ih godina dvadesetog veka kada je i započelo punjenje napitaka u boce.

 

Mašine za sokove, izumljene su takođe u ovom periodu.

Posle toga, počela je i upotreba aluminijumskih konzervi, a napici su se počeli flaširati početkom 20. veka.

 

MALO ISTORIJE…

Sve je počelo sa marketingom limunade, prodavane u 17. veku od strane kompanije iz Pariza.

 

             

 

Zaslađenu medom, prodavci su limunadu vozili u rezervoarima i prodavali na čaše, od ulice do ulice. Jedan vek kasnije, Jozef Prisli, multidisciplinarni Englez, izumeo je metodu proizvodnje gazirane vode, rafinisanije od drugih, sa idejom podizanja proizvodnje napitaka na viši nivo. Malo potom, gaziranoj vodi dodavani su sokovi i druge arome.

 

 

PROCES PROIZVODNJE I ULOGA KOMPRIMOVANOG VAZDUHA

Napici u sebi sadrže sokove koji nas opskrbljuju nutrijentima sadržanim u voću i povrću, blagotvornima za organizam, kada se konzumiraju u odgovarajućoj količini. Oni se proizvode presovanjem i ceđenjem. Generalno, sokovi postaju koncentrati nakon pasterizacije, kojom se uklanja najveći deo vode, kako bi se skladištenje i transport smeša olakšali. Za spravljanje aktuelnih napitaka, koncentratima se dodaju još voda i šećer. Mešavina se greje i meša u velikim rezervoarima od nerđajućeg čelika, automatskim mikserima koje pokreću rotacioni motori napravljeni takođe od nerđajućeg čelika. Ove motore pokreće komprimovani vazduh.

 

 

Motori imaju jednostavnu i laganu konstrukciju. Energija komprimovanog vazduha se konvertuje u kinetičku energiju rotora. Rotori na sebi imaju lopatice, instalirane po slotovima koji se rotiraju ekscentrično unutar cilindara. Lopatice se guraju ka spolja, centrifugalnom silom, kako bi se sok ravnomerno izmešao. Ova smeša dolazi potpuno sterilna u pakovanja.

Komprimovani vazduh, kako u fazama presovanja,ceđenja, mešanja prilikom pasterizacije ili sjedinjavanja sa ostalim dodacima, preko punjenja boca, tetrapaka I limenki, igra veoma važnu ulogu u proizvodnji napitaka; kako od obične, negazirane vode, tako preko sokova, gaziranih I negaziranih, do vina, žestokih alkoholnih pića i drugih napitaka.

Podeli ovaj članak